Griepvaccinatie: deelname

53,5
procent
van de doelgroep laat zich vaccineren tegen influenza
Verslagjaar
2016
Bron
NIVEL Zorgregistraties eerste lijn

Dit kerncijfer betreft het percentage gevaccineerde personen in de groep patiënten die conform het advies van de Gezondheidsraad in aanmerking komen voor vaccinatie tegen influenza (griep). 

  • Actueel

Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie

JaarTotaal<60 jaar met medische indicatie≥60 jaar zonder medische indicatie≥60 jaar met medische indicatie
201653,532,745,872,1
Bron

NIVEL Zorgregistraties eerste lijn

De vaccinatiegraad voor influenza (griep) is het hoogste in de groep patiënten van 60 jaar en ouder met een medische indicatie.
Verslagjaar
2016
Laatste update gegevens
12 januari 2018
Updatefrequentie
Jaarlijks
  • Regionaal

Griepvaccinatie

60-plussers, per gemeente
Griepvaccinaties 60-plussers per gemeente 2017-2018
Bron

SNPG

Verslagjaar
2017-2018
Laatste update gegevens
16 augustus 2018
Updatefrequentie
Jaarlijks

U vindt dit kerncijfer in

Verantwoording

Verantwoording van de cijfers is te vinden in de Monitoring vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie ( NPG) op RIVM.nl.  De monitor is uitgevoerd door het NIVEL in opdracht van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM. De populatie betreft alle ingeschreven patiënten van huisartsenpraktijken die aangesloten zijn bij NIVEL Zorgregistraties eerste lijn, die in aanmerking komen voor influenzavaccinatie. Meer informatie is te vinden op NIVEL.nl

Voor de monitor van 2016 is een nieuwe rekenmethode gebruikt. Huisartsen zijn voor het vastleggen van aandoeningen in het medisch dossier veel meer gebruik gaan maken van ICPC codes. Het meenemen van ATC-codes (medicatie) bij het identificeren van de doelgroep heeft hierdoor nog maar een geringe toegevoegde waarde voor de monitor. De geschatte doelgroep lijkt met de nieuwe methode een betere afspiegeling van de doelgroep zoals gedefinieerd door de NHG. De programmacommissie NPG heeft daarom besloten dat de nieuwe methode vanaf nu gebruikt moet worden.

Bronnen

  • NIVEL Zorgregistraties eerste lijn

  • SNPG