Titel (titel niet zichtbaar)

Het aantal gevallen van voedsel-overdraagbare infectie is

1.598.597 

 

Verslagjaar: 2022
Bron: RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)

Voedselinfecties: aantal verloren gezonde levensjaren beschrijving

Dit kerncijfer betreft het aantal gevallen voedsel-overdraagbare infecties als gevolg van een bacterie, parasiet of virus via besmet eten of drank, of andere besmettingsroutes (contact met besmette dieren, het milieu, enz.), in Nederland.

Naar soort ziekteverwekker

Sla de grafiek Ziekteverwekkers over en ga naar de datatabel

Bron  
RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
Verslagjaar 
2022
Laatste update gegevens 
6 november 2023
Updatefrequentie 
Jaarlijks
Meer info
Voedselinfecties op rivm.nl

Trend in soort ziekteverwekkers

Sla de grafiek Trend in soort ziekteverwekker over en ga naar de datatabel

Bron  
RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
Verslagjaar 
2022
Laatste update gegevens 
6 november 2023
Updatefrequentie 
Jaarlijks
Meer info
Voedselinfecties op rivm.nl

Jaarlijks onderzoekt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hoeveel personen ziek worden van 14 ziekteverwekkers (zoals Salmonella, Campylobacter of Listeria monocytogenes) die via voedsel of andere besmettingsroutes in het menselijk lichaam terechtkomen. Lees meer over dit jaarlijks onderzoek op www.rivm.nl.

De getallen zijn gebaseerd op het aantal jaarlijks gerapporteerde gevallen en gecorrigeerd voor: a) de dekkingsgraad (indien van toepassing); en b) onderdiagnose en onderrapportage. Het berekeningsmodel voor deze getallen kent een schattingselement omdat het gebaseerd is op een aantal aannames. Daarom worden de kengetallen als afgeronde getallen weergegeven.